Hva er et frø?

At et frø spirer betyr at plantefosteret vokser og bryter gjennom frøskallet. For at dette skal skje trenger et frø luft, vann og en temperatur over 5 grader.

 

Et frø gjør det mulig for en frøplante og lage en ny plante. Ved hjelp av et frø kan den spre seg til nye områder, blandt annet ved bruk av vinden.

Planter som har kort levertid og for eksempel ikke kan overleve en kald vinter, bruker også frøet som en måte å gjennopstå på når våren kommer.

En plante bruker normalt fra 2 til 10 dager på å spire.

Det frøste som skjer er at frøet setter røtter før den strekker seg opp over bakken. De førset bladene kalles frøblader og er ganske like på de fleste planter. Etter noen dager setter planten sine første ekte blader. Disse bladene kan se ganske forskjellig ut fra plante til plante.

Et frø består av genetisk materiallet kalt en kime som forteller noe om hvordan planten skal vokse. Sammen med kimmen har planten frøhvite som er som en liten matpakke med energi til de første dagene. Dette er pakket inn i et tynt skall.

Last ned en gratis hefte som barna kan fargelegge.

Vi sender deg veiledning på norsk og følger opp med gratis filmklipp og forklaringsvideoer så lenge du ønsker det. Går du lei av oss kan du når som helst melde deg av ved bare ett klikk. (no hard feelings, and no question asked)

Partnere

Teig er blitt til takket være økonomisk støtte og veiledning fra:

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.