Månedens urte

Hver måned trekker vi frem en urte som vi går nærmere inn på med tips og triks for hurtig og god vekst. Beskrivelse av hvordan den høstes brukes og taes vare på når du dyrker for mye av den. *Månedens urte er under utvikling i samarbeid med Den Lille Gartner

 

Basilikum

Ocium basilicum

Kort om Basilikum:

Basilikum er en urte tilhørende mynte familien, den kommer i over 40 varianter, men få av dem er særlig kjent. Varianten som de fleste kjenner til er den søte varianten med det vitenskapelige navnet Ocimum basilicum, på norsk referert til som «søt basilikum» eller som regel bare «basilikum» . Dens særegne smak og aroma har sikret urten en varig popularitet rundt om i verden. Smaken er blitt beskrevet som rik og krydret, mildt pepperaktig med spor av mynte. Denne urten har uten tvil vært med på å sette en ekstra smak i mange av dine middager. Basilikum er en mye brukt plante som har sitt opphav fra India. Bladene sitter parvis oppover stengelen og har en bred, oval form som ender i en spiss. Smaken er mild og karakteristisk søtaktig og er derfor ypperlig til tomat- og pastaretter, salater og eggeretter. Smaken av basilikum blir forsterket ved oppvarming! Visste du at: Basilikum hjelper til å holde fluene borte!

Basilikum er en selvfølge i mange italienske og thailandske retter og er  er den viktigste ingrediensen i pesto. Den  komplimenterer både hvitløk og tomat svært godt. Basilikum gjør seg veldig godt i både supper, sauser dressinger og majoneser og hører naturlig til i mange velsmakende retter. Om du velger å ikke dyrke basilikumen selv, men kjøpe den på butikken så sørg for å velge bunter som har en frisk grønn farge. Unngå bunter med mørke eller gule flekker. Tørket basilikum kan godt kjøpes i glass. Fersk basilikum har utvilsomt mer smak, men forskjellen på fersk kjøpe basilikum og tørket kjøpe basilikum er ikke veldig stor. Hjemme produsert fersk basilikum har derimot normalt betydelig mer smak.

Det er ulike meninger om hvorvidt basilikum er en årlig eller flerårig plante. Dette kommer av at den i de fleste tempererte klimaer i praksis oppfører seg som en årlig plante fordi den ikke kan leve året igjennom i de harde nordlige strøk. Imidlertid er basilikum flerårig og kan derfor vare i flere år innendørs bare den får godt nok med lys og varme. Basilikum kan vokse svært fort og vokser mye bedre om den blir trimmet.

 


Ved dyrking ute må du være oppmerksom på at basilikum er en lunefull plante. Midt på dagen kan den fort få det for varmt og solen svir gjerne bladene om den ikke blir tildekket, om natten derimot skal temperaturen helst ikke gå under 15 grader. Unge planter er også sårbare for vind. Det er likevel fult mulig å dyrke planter i krukker og kar som settes innendørs over natten.

 

Fordi basilikum frø er svært små får du best resultat om du sår dem  i en  boks med ett  svært lett dekke av jord over. Fyll  nok vann i boksen (men ikke mere) til at jorden trekker til seg fuktigheten og det såvidt viser seg en vått flekk på toppen . Noen hevder at planten får en bedre start dersom de blir vannet med nedkjølt urtete rett etter at du ser de første skuddene med frøblader. Når plantene er omtrent tre centimeter høye bør du tynne slik at hver plante er ca to centimeter fra hverandre. Vent til basilikum plantene er minst 10 cm høye og har minst to sett med ekte blader før du planter dem om. Basilikum foretrekker lys fruktbar og noe tørr jord, vær spesielt oppmerksom på at du ikke vanner for mye da dette fort kan føre til råte. Mange mener at en standard 4 tommers potte er den perfekte størrelsen for en enkelt plante, men om du ønsker å dyrke den tettere går det godt med 5.

Basilikum frø er levedyktige i ca 8 år etter innhøsting og er svært små. Det går så mye som 23000 basilikum frø på ett gram. Ønsker du å høste frø må du tillatte at noen av de sterkeste plantene blomstrer. Lar du blomsten bare stå vil planten selv-så seg.

Det antas at basilikum oppsto i Hunan regionen i Kina og at den spredte seg til Egypt via India. I India ble Basilikum forbundet med Tulasi, konen til den hinduistiske guden, Vhisnu.   Det ble sagt at når hun kom tilbake til jorden skule hun ta form som en basilikum. Derfor ble den holdt hellig og hinduer var raske med å be om tilgivelse hvis de berørte den. I Egypt ble den brukt som en av flere viktige urter i balsameringen av mumier.

I løpet av antikken ble urten kjent i Hellas der det ble spunnet en legendarisk myte rundt den som en kur mot bit av en drage-lignende skapning kjent som «basilisk» Denne skapningen skulle ha hodet  til en hane, kroppen til en slange, og vingene til en flaggermus. Basilikum ble sagt å være den eneste kuren for ett bitt av denne skapningen. Legende forteller videre at hvis du så «basilik» i øynene ville du umiddelbart dø. På grunn av sin påståtte effekt mot denne mytiske skapningen, ble basilikum også tillagt medisinske egenskaper mot bit og stikk også av  virkelige dyr. Romerne trodde videre at den bare ville få sin medisinske virkningen dersom den som sådde

den bannet mens planten ble sådd. Til denne dag, betyr fremdeles den franske frasen for å plante basilikum «semer le basilic» også «å bable og fantasere»  I Romania er det en gammel skikk at hvis en gutt aksepterer en kvist basilikum fra en jente, er han forpliktet til å gifte seg med henne. I de fleste land har basilikum vært en «kongelig» urte. Basil betyr på gresk Konge eller kongelig. Dette kan hende fordi det i mange regioner ble brukt basilikum i parfymer som var reservert for konger.

Som mange urter og grønnsaker, har basilikum antioksidante egenskaper som bidrar til å holde oss friske. Den er full av oljer som hemmer bakterievekst og essensen av oljen fra basilikum har vist seg å ha en evne til å bekjempe noen sykdomsfremkallende bakterier som har blitt resistente mot behandling av antibiotika. Basilikum inneholder også stoffers om kan være med å drepe smittsomme bakterier som forårsaker diare. Noen ernærings veiledere anbefaler derfor å bruke basilikum i salatdressinger for å redusere faren for å få diare forårsaket av bakterier fra grønnsaker. Basilikum har også vist anti-inflammatoriske egenskaper, noe som kan gjøre den til en god urte å konsumere for mennesker plaget med leddgikt. En olje i basilikum kalt Eugenol blokkerer nemlig aktiviteten av et enzym i kroppen som kalles cykloosygenase. Ensymet vil normalt føre til hevelser i kroppen hos mennesker plagget med leddgikt.

Basilikum er en kilde til vitamin K, jern, vitamin A, mangan, magnesium, og vitamin C.

 

Få vår 30 siders urteguide inkludert tips på hvordan de høstes.

 

Last ned guiden som PDF og andre nyttige dyrketips ved å legge igjen navn og epostadresse.

Høstes etter 3 - 5 uker:

Planter vi vil ta for oss i årene som kommer:

Mizuna

Visste du at:

Det er de saftige bladene og stilken som er grunnen til navnet, som på japansk betyr “saftig grønnsak”.  

Tatsoi

Visste du at:

Når tatsoi blir blandet med andre planter og urter, blir både smaken og næringsinnholdet forsterket.  

Karse

Visste du at:

Karse taper smaken dersom den varmes og er derfor ikke egnet til koking.

Sennepsspinat

Visste du at:

Sennepspinaten styrker både kroppens balanseevne og hjernen for bedre konsentrasjon!

Brønnkarse

Visste du at:

Det sies at brønnkarsen er den sunneste av alle grønnsaker. Naturens egen supergrønnsak!

Koriander Konfetti

Visste du at:

For å bevare smaken til bladene bør de ikke tilsettes i matlagingen før i siste øyeblikk.

Hvit Sennep

Visste du at:

De hvite sennepsfrøene blir også brukt innen dagens medisin, deriblant til å behandle forkjølelse.

Hodekål

Visste du at:

Visste du at: Hodekålen er fattig på kalorier og samtidig en god kilde til vitamin C.

Kinesisk Bladkål

Visste du at:

Bladene er best etter bare kort tid i pannen. De vil da beholde den knasende effekten som ellers vil avta om de blir utsatt for varme over lengre tid.

Ruccola

Visste du at:

Hvis du synes ruccolaen er for sterk eller bitter, kan du legge bladene i lunkent vann i 15 min for å mildne smaken.

Høstes etter 5 - 8 uker

Planter vil vil ta for oss i årene som kommer:

Kjørvel

Visste du at:

 Kjørvel er en av de fire urtene som kalles “fines herbes” i det franske kjøkkenet.

Koriander

Visste du at:

Visste du at: I våre dager blir koriander av og til brukt for å dempe vond smak på medisiner.  

Sar

Visste du at:

Sarplanten skal være god for fordøyelsen!

Basilikum

Visste du at:

Basilikum hjelper til å holde fluene borte!

Vill Ruccola

Visste du at:

Unge blader er mildere i smaken enn de eldre.

Koriander

Visste du at:

Visste du at: I våre dager blir koriander av og til brukt for å dempe vond smak på medisiner.  

Salvie

Visste du at:

Historisk sett har salvieplanten vært en viktig medisinplante. Navnet kommer fra det latinske ordet salvare som betyr å helbrede.   

 

Glattbladet Persille

Visste du at:

Før i tiden ble bredbladet persille brukt for å lindre bakrus. I tillegg er planten en veldig god kilde til jern!    

Høstes etter 8 - 12 uker

Planter vil vil ta for oss i årene som kommer:

Søt Merian

Visste du at:

I Tyskland er merian brukt som pølsekrydder og dette var tidligere faktisk tilfelle også i vårt land. Derfor er merian tidligere også omtalt som «pølsegress» i Norge.

Mynte

Visste du at:

Mynte kan forvirre maur! Maur følger lukten sin når de går og om en da legger et mynteblad i veien, overskygges lukten og maurene blir desorientert.

Engsyre

Visste du at:

Dette er ikke en vanlig krydderurt i norske butikker, og er derfor ekstra spennende å dyrke hjemme!

Bladmynte

Visste du at:

Bladmynte erstatter mange steder vanlig mynte i drinken mojito!

Jalapeno

Visste du at:

Det er mer vitamin C i jalapeno enn i appelsin!

Oregano

Visste du at:

Oregano bør tilsettes på slutten av koketiden for å ikke ødelegge smaken!

Timian

Visste du at:

Avtrekk av timian skal være et godt middel mot forkjølelse og kikhoste!

Prydløvemunn

Visste du at:

Navnet snapdragon kommer av drageansiktet blomsten former (som åpner og lukker munnen) hvis du presser en blomst fra begge sider mellom fingrene dine.

Fioler

Visste du at:

Du kan spise fioler og at de gjør seg svært godt som dekorasjon på kaker!

Kamille

Visste du at:

Det er duften som har gitt navnet til blomsten hvor det fra gresk kan oversettes til “jordeple”.

Lavendel

Visste du at:

Lavendelen skal holde bladlus borte fra roser.   

Prydløvemunn

Visste du at:

Navnet snapdragon kommer av drageansiktet blomsten former (som åpner og lukker munnen) hvis du presser en blomst fra begge sider mellom fingrene dine.

Close

50% fullført

La meg reservere en Teig til deg!

Du er tidlig ute, registrer din epost eller følg oss i sosiale medier. Du vil da bli varslet om vår lansering og vil sikre deg en rett (men ikke plikt) til å skaffe deg en Teig til halvpris NOK 995,- (pris etter lansering NOK 1995,-):